Fakta om Rottweiler

Utseende

Rottweiler är en stor hund- Mankhöjden ligger mellan 55 – 70 cm och vikten mellan 36 och 54 kg. 

De ska alltid vara svarta med tanfärgade (rödbruna) markeringar och idealpälsen är kort, tät och lite sträv. 

Temperament

Om de är socialiserade ordentligt kommer de bra överrens med andra djur och människor. Men framförallt hanarna kan vara lite aggressiva och dominanta. 

Utan rätt uppfostran kan de bli skälliga och börja gräva. Eftersom de är så stora kan de då orsaka ordentlig skada. 

Aktivitet

Rottweilers behöver mycket motion och aktivitet. De kan lätt bli feta om de inte får tillräckligt motion. 

Denna hund kräver fysisk och mental aktivering flera dagar i veckan. Rottweilers passar bra till bland annat spår, lydnad, vandring, drag, skidor, cykling och mycket annat. 

Hälsa

Rottweilers kan drabbas av flera sjukdomar. Se till att undersöka föräldrarnas hälsostatus innan ni köper valpen. Det finns officiella testresultat att tillgå när det gäller höftledsdysplasi, armbådsledsdysplasi och JLPP en neurologisk sjukdom. 

I genomsnitt lever en Rottweiler ungefär 12 år. 


Rottweiler som sällskapshund

En Rottweiler kräver mycket och kontinuerlig socialisering för att kunna bli fina familjehundar. Redan från det att de är valpar är lydnadsträning ett måste. De är mycket modiga hundar men det kan missriktas. 

En Rottweiler älskar att arbeta och deltar gärna i de flesta hundsporter, allt från lydnad till vallning och weight pull. 

Det bästa för att få Rottweilern att bli en familjehund är att den tidigt får träffa andra husdjur (även hundar) och barn. De är ofta väldigt beskyddande mot familjens barn och därför krävs uppsikt när de är med en grupp av barn. 

På grund av allt arbete och kunskap som krävs för att få en Rottweiler att bli en sällskapshund rekommenderar vi inte den som en förstagångshund. 

En annan mycket viktig sak att tänka på om ni kommer fram till att ni vill köpa en Rottweiler är att köpa den av en uppfödare med gott renommé. Rasens popularitet har lett till en del temperaments- och hälsorelaterade problem. 

Rottweiler som vakthund

Rottweilers började som följeslagare åt romarna när dessa drog fram i Tyskland, drev deras boskap och tjänade som vakthundar. Rottweilern har handplockats som vakthund och tjänstehund, vilket är bra att ha i åtanke. 

Det krävs mycket träning och disciplin för att få en Rottweiler att fungera bra som polis-, militär, eller annan vakthund. Det är mest troligt därför som den inte är så vanlig bland svenska polishundar. 

Rottweilers är mycket aktiva och intelligenta hundar. De är även självsäkra nog att agera på eget initiativ, så de behöver vägledning redan från starten.  

Rottweilers historia

Rottweiler räknas till en av de äldsta raserna. De var följeslagare åt romarna när dessa drog fram i Tyskland, drev deras boskap och tjänade som vakthundar. Många av dem lämnades kvar och i den sydtyska staden Rottweil blev de den ras vi känner idag. Rasen fick sitt namn efter staden Rottweil och Metzger (=slaktare). Detta då slaktarna födde upp hundarna enbart utifrån dess bruksegenskaper och ändamålsenlighet. 

Rottweiler var arbetande hundar redan från starten; de drev boskap till marknaden, drog slädar, vaktade hemmet och forslade till och med pengar till och från marknaden i pengabälten runt halsen. Idag används de mest inom bevakning och vallning.

Hundrasen utvecklades med tiden till en utmärk vakt- och boskapshund som också kunde användas till draghund.

I början av 1900-talet letade man lämpliga polishundar och då blev Rottweiler prövade och godkända.

Rottweilern hade nästan dött ut som ras runt sekelskiftet, då mindre raser tog över många av deras arbetsuppgifter och var enklare att hålla. Lyckligtvis blåste hängivna uppfödare liv i rasen och idag är den en av de mest populära raserna i USA.